Webbdesign

Tips innan du registrerar ett domännamn

Ett domännamn är en blandning av en adress och en identitet på internet kan man säga. Domännamnet är det du skriver in i din webbläsare för att komma till webbplatsen du vill besöka, som hit, vilket är www.coxco.se. Bakkom själva domännamnet så finns det en sifferkombination, en så kallad IP-adress. Dessa används av datorer för att kunna kommunicera med varandra. För att det ska vara enklare för oss att hitta sidor, så använder vi inte siffror, utan domännamnet.

När du registrerar en .se-domän så blir det din alldeles egna adress på nätet. Om du vill skapa en webbplats som är åtkomlig på internet så behöver du också skaffa ett webbhotell. Sedan kan du även koppla på andra tjänster, som till exempel en e-postadress baserad på ditt domännamn.

Men hur gör man då man ska skapa en domän? Det du gör, det är att registrera ditt namn, på din webbplats. Det är bra att ha en enkel adress, som gärna får vara samma som webbplatsen. Det ska även vara lätt att uttala och att skriva. 

När du känner att du hittat ett bra domänamn, sök på ordet på nätet, så att det inte finns liknande redan, som kan förväxlas med din. Sedan är det även ett måste att snabbt registera ditt domännamn, så att ingen annan kan ta den från dig. Detta gäller särskilt dig som avser att använda domännamnet i kommersiellt syfte och därför kan ha svårt att ändra namn på den tänkta webbplatsen.

 

 

13 Aug 2020